Mensen die mij kennen weten dat ik Nederlands, Duits, Frans en Engels door elkaar heen praat. Vooral als ik schrijf wil ik nog wel eens buitenlandse uitdrukkingen gebruiken die beter klinken dan de Nederlandse. Het is ook daarom dat ik Duits praat tegen mijn kat. Ik heb het denk ik van uit huis meegekregen, dat willekeurige overschakelen. Mijn moeder en ik hebben ooit een keer in het Frans een gesprek gehad terwijl we boodschappen gingen doen. Eenmaal aan de kassa aangekomen moesten we weer overschakelen. Ik ben heel erg blij met mijn boom, enkele minuten geleden gemaakt. Hij is op een blok hout geschilderd, gevonden in een prullebak van de houtwerkplaats bij ons op school. Ik heb hem eerst met water en verf helemaal wit geverfd, en vervolgens heb ik er met gele potlood de contouren op gezet, en daarna heb ik de buitenste vlakken met heel veel water en wat zwarte verf. Ik heb hem maar gescand, want er moet nog één laagje overheen, dus als ik dat verpest heb ik altijd nog dit bestandje.
Lotte,
BeantwoordenVerwijderendaar heb je een mooie boom opgezet.
Bedoelde je misschien een filosofische boom te maken?
De Boom van Descartes is het niet, want dan zou je behalve een stam (die staat voor de fysica) en de takken en bladeren (voor praktische filosofieën en wetenschappen als medicijnen, moraalfilosofie e.d.) ook de wortels moeten tekenen (die staan voor de metafysica) Zie: http://spinoza.blogse.nl/log/descartes-en-spinoza-toegelicht-op-arte.html
Een Boom van Porphyrius zou kunnen. Want waarom zou je zoals hij deed alleen maar dichotomieën maken. Hij verdeelde alles steeds in tweeën: de dingen in materiële (lichamen) en immateriële dingen, de lichamen in bezielde en niet-bezielde dingen, de bezielde dingen in dingen met gevoelens (dieren) en dingen zonder gevoelens (planten), en ten slotte dieren in rationele dieren (de mens) en niet-rationele dieren (beesten). De Boom van Porphyrius diende als model voor de meeste latere taxonomische systemen. Zo leer je nog eens wat…
Maar het zou ook de Boom van Spinoza kunnen verbeelden: de geometrisch geordende definities, axioma’s, stellingen, corrolaria en scholia. Ja, laat het die maar zijn.
Intussen associeer ik ook met Mondriaan...